22 Temmuz 2015 Çarşamba

Can Sıkıntısı...Tatil ve Hayatın Gerçekleri Üzerine ...


Koca bir yıl çalışıp, tatile gelince her şeyden uzak kalıp, kendine yakın olmak için çabalıyorsun. Ailen, arkadaşların ve alışkanlıkların arasında gidip gelirken de günler hızla tükeniyor.. Alışkanlıklar kısmında haliyle rutin olarak yaptığım işler var. Sabahları kalkıp Mordoğan Yeni Liman'da balıkçı teknelerinin durduğu küçük marina da 4-5 tur atmak. Her tur yaklaşık 800 metre.  Bir çok tanıdık yüzle yaklaşık 1 saatlik sabah sporundan sonra, köy içinde yer alan bir zamanların balıkçı kahvesi olan Sim Cafe'de sabah çayı ve gazetelerini okumakla alışkanlıklar devam eder. Sim Cafe'de çalışanlar değişmez, gelen müşteriler aynıdır. Yıllardır hapis oynayan(bir çeşit tavla oyunu)2 esnafı hep görürüm. Aynı heyecan ama yaşlanan bedenlerde cabası. Gazeteyi aldığım marketi artık yaşlanan karı koca iki insan çalıştırmaktadırlar. Ve sabah ekmek, börek, kurabiye vb. ise fırından alınarak evin yolu tutulur. Bu günlük tek başıma kendime yakın olduğum bölümdür aslında. Şiirler, kitaplar ve gazeteler arasında geçen yolculuk güzeldir ama zaman sınırlıdır. Deniz kenarında hafif hafif esen meltem ile çay içmek keyiflidir. Tatil aslında biraz da gündemden uzaklaşmaktır. Ailene yakın olmaktır. Arkadaşlarına yakın olmaktır. Gezmektir, eğlenmektir. Ve tabi ki okumaktır. Okumakla başlar her şey. Okumakla insan medeni olur. Okumakla insan olunur. Ama anlamak, yorumlamak ve iyi bir ahlaka sahip olmak da bunu tamamlar. Bunları düşünmeye fırsat bulmadığın zaman tatil seni içine almıştır. Düşünmeye ve kaygılanmaya başladığın zaman ise hayatın gerçekleri seni rahatsız etmektedir. Kaygılar, hüzün ve belirsizlikler ile düşünürsün...


Kendini düşünmekten, kendine dönmekten vazgeçip, aileni düşünürsün. Ülkeni düşünürsün. Geleceği düşünürsün. Ve artık tatil anlamsızlaşır hayatın gerçekleri karşısında.... Hayat senin tasarladığın ile yaşadıkların arasında gidip gelir... Ve sen bu anlamda tüketirsin tatili. 

Can sıkıntısıdır aslında tüm bu durum. 35 genç, kardeşlerine oyuncak götürdükleri yolda katledilmişlerdir. Güler yüzleri, umutları, hayalleri hepsi kalmıştır... Sen ve onlar arasında hüzünlü bir yoldur yaşananlar. Umutlanmak isterken, umutsuz bir duygunun suratına çarpması ile okursun genç yaşamların hayatlarını. Hüzünlenirsin... Ailenle, arkadaşlarınla sadece bunu konuşur ve çaresizliğini hissedersin. Artık onlar güler yüzleri ile ışıklar içindeler. 



Şiirlerin İsimleri



iyi akşamlar dediğiniz yerden
şiir yazdım,
gün ışığı…
akşam saatlerinin
ilk ve son hecelerini
sırtıma yükledim,
kum taneleri gibi var yok
bir damla gözyaşı …
bu benim öyküm
görmüyorum gökyüzünü,
hasretim
bilmem kimlere…
rüzgarlarla gelir
bahar şarkıları…
dostluk ve sevgiye
her saat ve her an
akan yüreğim,
hep ortasında hayatın…
yamansınız dostlar
neydi bu ITHAKA
anlamadım...
beni ara
bir adres, belki dağlar,
bir dosta ağıt
o gece sonbahar…

26.01.2015 Karabük