24 Mayıs 2020 Pazar

Sütlaç, Covid 19 ve Ramazan Bayramı


Sütlaç, Covid 19 ve Ramazan Bayramı bir araya gelince yaratıcılık artıyor. Hiç umulmadık bir süreç hayatımızı belirliyor. Bu nedenle yaşam koşullarımız ve yaşam biçimimiz de hızla değişti. Alışkanlıklarımızı bırakıp, yeni bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Sokağın gizeminden evin belirgin koşulları ile mutlu olmaya çabalıyoruz. Haliyle kolay değil. Covid 19 hayatımıza girdiğinden bu yana en çok sevdiğimiz yemek ve tatlilar da gündemimize geldi. Hatta bu tatlıları nasıl yaparız diye de sorgulamaya başladık. Sütlaç benim tercihin değil. Covid 19 da benim tercihim değildi. Ramazan Bayramı ise hiç hesapta olmayan bir buluşmaydı. Yani Sütlaç, Covid 19 ve Ramazan Bayramı hayatımda bir kesişme yarattı. 
Covid 19 artık herkes bilgi sahibi. En azından sosyal mesafeyi korumak gerekiyor. Maske takmadan dışarı çıkmamak şart. Sürekli olarak temizliğe dikkat etmek en temel koşut. Genel olarak işin yoksa dışarı çıkma. Evde hayat var diyerek yaklaşık 3 ayı tamamladık. Zor koşullar kendi olanaklarını oluşturuyor. Hobiler, merak ettiklerin, okuduğun kitaplar derken her şey online ve sosyal medya üzerinden devam ediyor. Ramazan ayı böylece geçti. Bayram geldi çattı. İşte bu anda Ramazan Bayramı ritüeli ise tatlı hazırlanması. Peki hangi tatlı derken. Hiç akılda olmayan sütlaç gündeme geldi. 
Sütlacı herkes bilir ve sever. Konu fırında sütlaç olunca heyecanlanmamak elde değil. Bir başka severiz. Sütlaç üzerindeki kızarmış kabuğu yemek de ayrı bir zevk. Fırında sütlacın nasıl yapıldığını biliyor musunuz? Sürekli pastahaneden  alıp, yemek zorunda kalıyorsanız artık buna son verebilirsiniz. Size araştırıp bulduğum ve bizim evde oğlumun denediği ve iyi sonuç aldığı tarifi yazıyorum.Hadi iyisiniz.

Fırında Sütlaç Yapılışı İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı su
  • Yarım su bardağı süt (nişastayı açmak için)
Fırında Sütlaç Tarifi Yapılışı
  1. Fırında sütlaç için öncelikle pirinci haşlayalım. Pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra, 2 su bardağı su ile pişene kadar haşlayın. Çok az sulu kalacaktır.
  2. Diğer malzemeleri ekleyelim ve sütlacı pişirelim. Haşlanan pirinçlerin üzerine sütü, vanilyayı ilave edip kaynatın. Karışım kaynamaya başlayınca şekeri ve yarım su bardağı sütle karıştırdığınız 3 yemek kaşığı buğday nişastasını ilave ediniz. 10-15 dk daha kaynatıp altını kapatın.
  3. Sütlaçları fırına sürelim. Fırın için uygun ısıya dayanıklı sütlaç kaselerine sütlaçlarınızı paylaştırın. Tepsinize soğuk su doldurun ve sütlaç kaplarını fırın tepsinize dizin ( Tepsideki su sütlaç kaplarının yarısına kadar gelecek)Tepsiyi fırınınızın en üst rafına yerleştirin. 180 derecede, sütlaçlarınız kızarana kadar fırınlayın. Afiyet olsun.
Not: Toprak kase kullanacaksanız bu tarife göre 6 adet çıkıyor.
Sütlaç, Covid 19 ve Ramazan Bayramı üçlemesi böylece bir araya gelmiş oldu.  Glütensiz un kullanılması nedeni ile benimde yiyebildiğim Sütlacı mükemmel bir şekilde yapan Oğluma teşekkür ederim. Afiyet olsun.
Bülent Esatoğlu